Joyride.hu -

Műsorszervező irodánkról, feltételek, Elérhetőség

Nosztalgia / Delhusa Gjon / Biográfia

Delhusa Gjon
Az 1971-ben megrendezett Popfesztiválon 16 évesen robbant be a könnyûzenei életbe a „Hegyek lánya” címû dallal.

Igen hamar az egyik legnépszerûbb énekes lett az országban. 1972-ben 4 kislemeze és 1 nagylemeze került kiadásra. Valamennyi aranylemez lett. Még ebben az évben felfigyelt rá az „AMIGA” lemezkiadó vállalat, mely az akkori NDK legjelentõsebb lemezgyártója volt. A lemeztársaság felkérte német nyelvû lemez készítésére, amely óriási siker, és még 1974-ben megkapta a dresdai fesztivál NBI nagydíját, ami a legnagyobb sajtódíj az NDK-ban.

1975-ben az év énekesének választották az NDK-ban, ami azért számított nagy sikernek, mert e díjat eddig külföldi énekes nem nyerte el. Elsõ lemeze az NDK-ban is rekordnak számított, mivel 500.000 !!! példányban kelt el.

1980-ig részt vett valamennyi jelentõs Kelet-Európai fesztiválon, melyekrõl mindenünnen díjakkal tért haza. (elõadói, szerzõi díjak, stb.)

Több külföldi énekes kérte fel dalok komponálására, amiket sikeresen teljesített.
Zenét szerzett Demis Russous számára, Goldi Ens –nek és a Goombay Dance Band együttesnek.

1980-ban a nyugat-német „TELDEC” multinacionális lemezcéggel kötött 3 éves szerzõdést. Az együttmûködés jóra sikerült, olyannyira, hogy a cég 1983-ban újabb 3 éves szerzõdést ajánlott fel, de azzal a feltétellel, hogy az elõadó letelepedik Németországban. Ezt nem vállalta, inkább leszerzõdött hazánk egyetlen lemezkiadó vállalatánál, a Hungarotonnál, ahol 4 nagylemeze jelent meg.

1988-ban kiadója benevezte egy Kubában megrendezett dalversenyre, ahol a legjobb
zeneszerzõ díját nyerte el.

Ezután sorban következtek a fesztiválok. Járt a Holland Antillákon, Curacao szigetén, utána Közép-Amerikában, ahol a legjobb elõadó díját kapta meg, majd Chilében, a „Vinja del mare” fesztiválon, ahol Gloria Estefan mellett bejutott a döntõbe.

Itthon idõközben megalakultak az elsõ önálló lemezkiadók. Az egyik ilyen, a Rákóczi jelentette meg 1989 decemberében „Csavargó” címû lemezét, amely szinte soha nem látott sikert ért el. Pár hónap alatt aranylemez lett, 1991 elején elérte a 100.000 példányt, azaz platinalemez lett.

Még 1989-ben megkapta a Magyar Rádió „Emerton” díját.
Az egyik legsikeresebb elõadóvá vált, szinte minden napja fellépéssel volt betáblázva itthon éppúgy, mint a környezõ országokban. Ez idõtõl kezdve a hazai piacon is sorra jelentek meg a magánkiadók, a következõ évek hozzájuk kötõdnek.

Balázs Fecó, Demjén Ferenc, Edda, Fenyő Miklós, Komár László, Korda György és Balázs Klári, Kovács Kati, Republic, Szikora Róbert és az R-GO, KFT, Első Emelet

Mary Zsuzsi, Nagy Feró, Pa-Dö-Dö, Pataky Attila, Payer Öcsi, Soltész Rezső, Somló Tamás, Szandi, Szűcs Judith, Varga Miklós, Vikidál Gyula, Vincze Lilla, Zizi Labor, Sipos F. Tamás, Favágók, Majsai Gábor, Charlie, Csepregi Éva, Csonka András, D. Nagy Lajos, Delhusa Gjon, Dolly Roll, Gergely Róbert, Hevesi Tamás, Homonyik Sándor, Karda Beáta, Koós János és Dékány Sarolta


Delhusa Gjon (Biográfia) (Nosztalgia)!

Joyride Koncert, Tel.:+36-1-2776017, +36-20-9329248
1213, Budapest, Denevér u. 8., joyride@joyride.hu, Műsorszervezés